Het moet rechter anders wordt het linker

Euthanasie

In Nederland mag je onder bepaalde omstandigheden euthanasie laten plegen. Dat houdt in dat anderen jou met jouw uitdrukkelijke toestemming helpen om uit het leven te stappen (zelfmoord te plegen).
Je hebt er geen recht op.
Euthanasie valt onder het strafrecht (vandaar dat het op deze site een onderwerp is).
Euthanasie is nog steeds een heikel onderwerp voor vele gelovigen die menen dat jezelf van het leven beroven een belediging is van God. God is in hun ogen de enige die mag beslissen over leven en dood.

Referenties

Home

Euthanasie
Overheid en zelfdoding
Euthanasie vereniging
Zelfmoord instituut
Zelfmoord toerisme

In verreweg de meeste andere landen is euthanasie (om geloofsredenen) verboden.
Enkel in Zwitserland is het geÔnstitutionaliseerd.
Of de hulpverlener zich aan de zorgvuldigheidseisen heeft gehouden, is moeilijk objectief vast te stellen waardoor het wel eens gebeurt dat artsen of andere hulpverleners worden veroordeeld tot straffen.
Mede hierdoor zijn veel artsen huiverig om aan euthanasie mee te werken.
Ik heb het helaas zelf moeten meemaken dat het verzoek tot euthanasie van mijn vader door de artsen werd afgewezen. Mijn vader is daarna langzaam in zijn eigen lichaamsvocht gestikt. Het ergste daarvan vind ik nog dat ik hem niet kon/mocht helpen en dat mijn vader precies wist hoe vreselijk hij zou sterven want hij had precies hetzelfde zien gebeuren bij zijn broer die hier eerder aan overleden was.

Advies

Als er een getekende verklaring van de overledene is waarin toestemming tot euthanasie is gegeven, mag er geen rechtsvervolging plaatsvinden tegen hulpverleners.
De patiŽnt bepaalt zelf of hij zichzelf van het leven wil beroven, wat anderen er ook van vinden.
Euthanasie moet uit het strafrecht verdwijnen.
Euthanasie moet in Nederland - net zoals in Zwitsersland - geÔnstitutionaliseerd worden zodat hulpverleners die achter euthanasie staan, professionele hulp kunnen verlenen. Op die manier weten patiŽnten precies waar ze moeten zijn en worden de patiŽnten niet tegengewerkt door artsen die niet aan euthanasie mee willen werken.
De patiŽnt moet dat wel geheel zelf bekostigen. Er kan geen aanspraak worden gedaan op een ziektekostenverzekering.