Het moet rechter anders wordt het linker

Zaak Milly Boele

De brutale moord op het 12-jarige meisje Milly Boele heeft de pers de laatste maanden beziggehouden.
De overbuurman Sander V. heeft Milly naar zijn huis meegelokt, daar seksuele handelingen met haar verricht, en haar daarna met zijn broekriem gewurgd. Hij heeft haar in zijn eigen tuin begraven en gedaan alsof er niets aan de hand was. Deze overbuurman was politie agent.
Hij is veroordeeld tot 18 jaar gevangenisstraf en TBS.

De kans dat Sander V. zou worden betrapt was enorm groot. Dat moet hij geweten hebben. Dat maakt hem een gevaarlijke lustmoordenaar. Iemand die voor zo een kort genot zo een enorme straf riskeert is levensgevaarlijk. Daarbij komt nog dat hij een politieagent was. Iemand die in zo een functie zo een verschrikkelijke misdaad pleegt moet als schrikvoorbeeld dienen voor andere overheidsdienaren.
Alhoewel de rechter tot dezelfde conclusies kwam is het vonnis onbegrijpelijk. Voor zo een verschrikkelijke daad komt maar één straf in aanmerking en dat is de meest zware, in Nederland is dat levenslange gevangenisstraf. Over 9 jaar zit zijn gevangenisstraf er op (in Nederland geldt altijd strafhalvering wegens goed gedrag, ook als je je als een beest gedraagt in de gevangenis ...) en gaat zijn TBS in.
Waarom TBS? Krijgt zo iemand nog een kans in de samenleving? Hoe constateer je dat iemand "genezen" is? Binnen 2 jaar krijgt hij proefverlof. Dat betekent dat Sander V. over 11 jaar weer vrij op straat rondloopt, terwijl de rechter de kans op herhaling groot acht.

Referenties

Home

Zaak Milly Boele